Címlap
Köszöntjük weblapunkon
7. este a kadarkáról: igazi magyar színek, ízek, illatok

Hetedik alkalommal várjuk a minőségi kadarka borok kedvelőit a Vajdaunyadvárban június 25-én délután négy órától.

Hamarosan ismét itt a Szent Iván éj. A Városliget szívében, a történelmi falak között, a hagyományosan ismert helyszínen kigyúlnak a Szalon fényei, ünneplőbe öltözik a Vajdahunyadvár román kori kerengője. Kezdődik a kadarkák nemes versenye, majd a hagyományos éves reprezentatív kadarka-bemutató a Múzeumok Éjszakáján. A román kori kerengő történelmi falai között az év legszebb kadarkáit kóstolhatják a borbarátok. Kadarkát termő és termelő borvidékeink - a Csongrádi, az Egri, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Szekszárdi, a Villányi borvidék borait, valamint határon túli kadarkákat is kóstolhat (pl. Ménes, Szerémség).

Idén még több borászat mutatja be szebbnél szebb kadarka borait az igényes borok kedvelőinek. A történelmi keret ezúttal is a minőséget szolgálja.

Az ő kadarkáik már biztosan ott lesznek:

Balla Géza Pincészete, Bock Pincészet, Csanádi Szőlőbirtok, Dimenzió Borászat, Egri Borvár – Tóth Ferenc Pincészete, Ferger-Módos Borászat, Frittmann Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gulyás Pince, Günzer Zoltán Pincészete, Hetényi Családi Pincészet, Indivinum – Hetényi János Pincészete, István Borház, Akker Pincészet, Jekl Pincészet, Keresztes József, Koch Borászat, Mészáros Borház, Polgár Pincészet, Schieber Pincészet, Sümegi és Fia Szőlőbirtok és Pincészet, Sümegi Dragan Pincészete, Vesztergombi Pincészet.

Arra számítunk, hogy a borászok is többen személyesen megjelennek majd rendezvényünkön.

Ha szeretne egy jót koccintani baráti társaságával feltétlenül keresse fel a Kadarka Szalont, mely egy évben csak egyszer van nyitva.

Az eddigi évekhez hasonlóan a rendezvényre a Múzeumok Éjszakája belépőjének megváltásával lehet belépni, a kóstolás pedig a helyszínen váltott kóstolójegyekkel történik.

Az esemény szakmai támogatója a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Figyelje honlapunkat és facebook oldalunkat, hogy a résztvevő pincészetekről tájékozódni tudjon.

  


 
NAGY ÉRDEKLŐDÉSSEL ZAJLOTT A XXI. KADARKA NEMZETKÖZI NAGYDíJ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. március 21. hétfő, 14:33

Az idei évben március 18-án, 21. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Nagydíj. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták.

A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 111 bor közül 86 önálló Kadarka volt.

Borverseny Szakmai fővédnöke Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának

  elnöke, és Társadalmi fővédnöke Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész volt.

 

  Borversennyel egy időben elkezdődött a kerekasztal szakmai beszélgetés Keresztes József levezetésével. Témája „A Mi Kadarkánk” volt.

Kerekasztal beszélgetés vendégeit köszöntötte Gál Péter az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy milyen jelentősége van a Kadarkának főleg a családi pincészeteknél mivel náluk történik a szőlőtermesztés és feldolgozás is. Kihangsúlyozta a Kadarka eredetvédelmét. Kiskőrösön és más egyéb tájegységeken is el kellene kezdeni a gazdáknak az eredetvédelmet.

Tóth Ferenc (Eger), Gulyás Ferenc (Csongrád), Szentpéteri Attila (Kiskőrös), Frittmann Tamás (Soltvadkert) és Béleczki Mihály (Kiskőrös) beszéltek a Kadarka ültetvény terület kiválasztásáról, művelési módjáról, növényvédelméről és a borászati technológiájáról saját borvidékükön.

Németh Krisztina (Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa) külön kitért a művelési módokra.

 Szabó Attila (Kecskeméti Kutató Állomás vezetője) a szőlőfajta jelentőségéről beszélt és Dr. Jakab Gábor (Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója) folyamatban lévő Kadarka kutatásairól tartott ismertetést.        

Ma már hungarikumként emlegetjük, a jövőben lehet akár Magyarország bora is.

A Borverseny Kadarka Nagydíját Balla Géza Pincészet (Ménesi borvidék, Románia) nyerte el. A második legszebb Kadarka az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete (Egri borvidék), a harmadik legszebb Hagymási József (Egri borvidék) bora volt.

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Zoltán villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Hetényi Pincészet Szekszárdi Kadarka siller borával érdemelte ki.

István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíját Kondor Istvánné Simontornyai Kadarka Cuvée bora kapta.

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy részén ez a szőlőfajta volt.

Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő gazdaságtalan termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincsét. Ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

 

„És igyék bort az, akinek pénze nincs,
s az övé lesz a világon minden kincs.”

(Petőfi Sándor)

  

   

 

Módosítás dátuma: 2016. március 21. hétfő, 14:42
 
 
 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

Oldal 3 / 7

Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.