Címlap
Köszöntjük weblapunkon
Átadták a VI. Nemzetközi Meghívásos Kadarka Borverseny díjait

Kiskőrös 2014. szeptember 5.

Szeptember 5-én a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok borrendi rendezvényén a Szarvas Szálló nagytermében, az immár hagyományossá vált esemény keretében átadták a 2014. évi Kadarka Szalon legszebb borainak aranyérmeit és arany okleveleit. A hatodik Nemzetközi Meghívásos Kadarka Borverseny nagyarany érmét és ezzel a 2014. év kadarkája elismerést a Frittmann Testvérek 2012.évi Kadarka bora kapta.

GRATULÁLUNK!

 

  

  

 

 

 

 

Arany okleveles borok 

 

Aranyérmes borok 

 

 

Best Kadarka 2014 

 

 

 


 
Galéria Kadarka Szalon 2014
{gallery}ksz2014kepek{/gallery}

 

 


 
 
 

V. KADARKA SZALON 

Borbemutató történelmi környezetben, ahol hagyományosan a legszebb kadarkákból kóstolhatnak a borkedvelők. A hagyományoknak megfelelően kadarkát termő és termelő borvidékeink - a Csongrádi, a Hajós-Bajai, az Egri, a Kunsági, a Szekszárdi, a Villányi borvidék, valamint Ménes és Szerémség - mutatják be legszebb kadarkáikat.  A rendezvényt kötetlen szakmai beszélgetés színesíti, ahol kadarka termelők osztják meg gondolataikat, teszik közzé hitvallásukat, személyes élményeiket a kadarkáról. Egy este a kadarkáról: igazi magyar színek, ízek, illatok. 
Ha szeretne egy jót koccintani baráti társaságával, vagy azokkal, akiknek ezek a borélmények köszönhetők, feltétlenül keresse fel a Kadarka Szalont, mely egy évben csak egyszer van nyitva. Az este folyamán a Szalonban nagy esemény részese lehet.

 

Kiállító pincészetek: 

  

A NAGY KADARKA KOCCINTÁS

Az éjféli Kadarka Koccintás egyben kiemelkedő eseménye lesz az országos Koccintás programnak. www.koccintas.hu
 
A rendezvény a Múzeumok Éjszakája programsorozat része, ezért a múzeum területére történő belépés belépődíjas (1500Ft/fő). 
A kóstolás a helyszínen váltott kóstolójegyekkel történik.
 
 

Program
Koccintás – Kadarka Szalon
2014. június 21.

15.00 Nemzetközi Meghívásos Kadarka Borverseny

16.00 Kadarka Szalon nyitás

17.00 Sajtótájékoztató

Házigazda köszöntője: Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Mb. Főigazgatója
Rövid köszöntő a Koccintás szervezői részéről: Sztanev Bertalan

Felszólalók tervezett sorrendje:

Feldman Zsolt (FM)

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (Dr. Lénártné Bene Anikó elnökségi tag)

 

-          Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (Bodnár Péter főtitkár)

-          Erdős Mária (Borutak részéről)

-          Sztanev Bertalan a Koccintás versenyről, eddigi tapasztalatokról.

-          Kadarka Szalon: hagyományok, célok (Keresztes József)

17.40 Rövid koccintás Kadarkával

17.45 Sajtóbeszélgetés a Kadarkáról – kadarkatermelők hitvallása a kadarkáról – kerekasztal

Moderátor: Sztanev Bertalan

23.15 Beharangozó a színpadon az éjféli koccintásról

23.55 Zenei felvezetés

24.00 Gong – Gyurity István színművész verssel és köszöntővel üdvözli az éjféli Kadarka Koccintás résztvevőit.

Koccintás

kb. 2.00 Esemény zárása 
  

 
NEMZETI ÉRZÉS NEMZETKÖZI MEGMÉRETTETÉS
XIX. KADARKA NEMZETKÖZI BORVERSENY
KISKŐRÖS, Március 14.

A szép kiskőrösi hagyomány ismét régi fényében, sikeresen folytatódott. Március 14-én, az ünnep előestéjén a Kadarka hívei immár 19. alkalommal gyűltek össze az István Borház termeiben és csarnokában, hogy az ország legszebb kadarkái megmérethessenek. A Kadarka termőhelyek szélesebb, Kárpát-medencei, sőt azon túli reprezentációját adta, hogy Délvidékről, Erdélyből, sőt Bulgáriából is érkeztek „versenyzők”.
A versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A 141 nevezett bor közül 118 tiszta Kadarka bor volt.
A borbírálat ideje alatt a kadarkát hivatásuknak tekintő szakemberekből álló elnökség megbeszélése a kadarkáról folytatott szakmai kerekasztal beszélgetéssé vált. A fórum résztvevőit Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke köszöntötte. A tanácskozáson részt vett Dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke is. Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára vezette a mini konferenciát. A csongrádi Gulyás Ferenc kadarkához fűződő hitvallását személyes hangvételű szavakkal mutatta be,
Herrné Szabadi Judit a Szekszárdi Nonprofit Kft. ügyvezetője a szekszárdi Kadarka projektekről számolt be a termelés és a turizmus területén.
Suhajda Krisztián országgyűlési képviselő az import borok nagy mennyiségének veszélyeire hívta fel a figyelmet.
Kosárka József a Kadarka külföldi visszhangjáról, ismertségéről és a marketing fontosságáról beszélt.
Nagy Gyula István a Kadarka Szalon kreatív igazgatója a június 21-i 5. Kadarka Szalon programjait mutatta be.
Szőke Sándor az új telepítésű Kadarka szőlők művelésének szőlészeti szakkérdéseit boncolgatta.
Dr. Kozma Pál, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti Borászati Kutatóintézetének vezetője a kadarka szőlőfajták variabilitásáról, a klónszelekcióról tartott hozzászólásában újabb erőfeszítésekre biztatott a kadarkatermesztés területén.
A Vajdaságból érkezett Prof. Peter Cidric a Kadarka eredetéről és termesztésének vajdasági tapasztalatairól számolt be.
Tóth Ferenc egri Kadarka termelő hitet tett a régi, őshonos fajták mellett, s kiemelte, hogy a Kadarkát jó ívású borként kell elhelyezni a termék palettán. Felhívta továbbá a figyelmet a Kadarka siller borok értékeire, jelentőségükre, kifejezve azt a szándékot, hogy ezeket a borokat vissza kell hozni a nagyközönségnek.
A következőkben ismertették Csengődi Istvánnak, a Kiskőrösi Kadarka Kör vezetőjének levelét, melyet a település polgármesterének írt, azzal a szándékkal, hogy a kiskőrösi kadarka helyet kapjon a helyi értéktárban, majd később a Magyar Értéktárban is. Ehhez hasonló kezdeményezés korábban Csongrádon is elindult a csongrádi kadarkára vonatkozóan.
Végezetül Ferenc Vilmos, a Szekszárdi Kertbarát Kör elnöke a „Szőlő jövésének lovagja” emléklapot adott át Gulyás Ferencnek és Cidric professzornak.
A szakmai megbeszélés idején a résztvevők az elmúlt esztendők jóféle, szép kadarkáiból kóstolhattak. (István Borház Kiskőrösi Kadarka 2011, Hagymási Egri Kadarka 2011, Koch Hajós-Bajai Kadarka 2012, Bodor Csongrádi Bio Kadarka 2012, és Balla Sziklabor 2009, Ménesi Kadarka.)

Az esemény az eredetvédelmi kérdéseken túl megmutatta, hogy szükség van a Kadarka kapcsán a párbeszédre, hiszen csak komoly szakmai összefogással lehet tovább népszerűsíteni a fajtát és biztosítani a fennmaradáshoz szükséges termelői hátteret, s annak növekedését.

XIX. Kadarka Nemzetközi Borverseny legszebb Kadarka Nagy díját a Besenyei Borház (Egri borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Mészáros Borház Kft. (Szekszárdi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig a Bock Borászat Kft. (Villányi borvidék) nyerte el.
A Kadarka Kör egyedileg tervezett különdíját a Vesztergombi Bt. szekszárdi Kadarkájával, a szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Hlavács István kiskőrösi kadarkája nyerte.

Az István Borház plakettjét a "Legszebb Cuvée” különdíját a Besenyei Borház kapta.

A borverseny érdekessége volt, hogy a három bíráló bizottság által kiválasztott hat legszebb bor öt különböző borvidékről származott, amelyekből egy külön bizottság választotta ki a Nagydíjas Kadarkát.
 
 

 
Borverseny felhívás

19. alkalommal kerül megrendezésre a Kadarka Nemzetközi Borverseny

Nevezni lehet: Kadarka (fehér, rose, siller, vörös) és Kadarka bor más fajtával történt házasításával (cuvée).
                                         

Nevezési határidő: 2014. március 10.
A borverseny időpontja: 2014. március 14.  930.
Helyszíne: István Borház Kft.  6200 Kiskőrös, Izsáki út 10.
Ünnepélyes eredményhirdetés: 2014. március 14. 17 óra.
 

További részletek letölthetők a http://www.istvanborhaz.hu/v2/index.html
 

 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

Oldal 5 / 7

Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.