Címlap Cikkek
cikk
Gulyás Ferenc
Hitvallásom a Kadarkáról: a mindenem!
 
Ott születtem a kadarka szőlő között Csongrádon 1943-ban. Nagyapámnak volt három hold szőlője egészen 1960-ig, ez jelentette a megélhetésünk egy részét, majd 1960-ban be kellett vinni a tsz-be és tulajdonképpen a Csongrádi kadarka nagyobb része is így járt. A tsz-be jöttek az újonnan végzett szakemberek az ország minden részéről, nem volt semmi kötődésük a kadarkához. 70-80 mázsát termeltek holdanként, a minőség egyenlő volt a nullával, felvitték magasművelésre és az első kemény fagyok tönkre tették az ültetvényeket. Kivágták a kadarkát, helyébe kékfrankost, zweigeltet és más fajtákat ültettek. 1800 hold kadarkából (ami Csongrád környékén volt) nem maradt, csak körülbelül 100 hold. Sajnos ma sem sokkal van több. Évtizedekig alig hallottunk róla, hál istennek azért volt pár ember, aki hozzám hasonlóan úgy gondolta, hogy tenni kell valamit ezért a fajtáért, mert megérdemli. Ott a helye a többi vörösbort adó fajták között. Nagyapámtól örököltem a szőlő szeretetét - érdes tenyerű, kemény, kitartó, talpig becsületes ember volt, aki hozta talicskával mindig a gyümölcsöt, egyedül művelte a 3 hold szőlőt: takarás, nyitás, permetezés, kötözés, kapálás mind, mind az ő dolga volt. A szüret ünnep volt minden alkalommal.
A kadarka mint fajtáról: a törökök elől menekülő szerbek vagy rácok hozták Magyarországra a Balkánról. Rendkívül érzékeny fajta, fagy, peranoszpora, lisztharmat, rothadás eléri. Tíz évből jó, ha három jó év, akkor már rendjén van, a többi hét év inkább shiller, és nem vörösbor. 
A három hold szőlő adta a család gyümölcs szükségletének nagyobb részét, alul krumpli, majd a szőlő és a gyümölcsfák: szilva, meggy, alma, körte, cseresznye, őszi-kajszibarack. Amikor jött haza a szőlőből nagyapám, mindig volt eldugva ezekből a gyümölcsökből valamelyik. Tanultam felületesen „örökléstant” ahol azt mondták nekem, hogy az unoka a nagyszülőre üt. Én biztosan a nagyapámtól örököltem a szőlő szeretetét, bár édesapám is kedvelte a szőlőtermesztés egy részét, de ő inkább a bort szerette, hál istennek csak mértékletesen.
1967 óta termelek szőlőt, többek között kadarkát is. Nem tudom elképzelni a pincét kadarka bor nélkül, a „kadarka” szó hallatán úgy vagyok, mint a vadászkutya a puskát meglátván. Úgy tudnám bemutatni ezt a bort, mint mikor a családban van három fiú, kettő daliás erős, egy meg kisebb, mint a többi. Kissé szétállnak a fülei, nagy karimás szemüvege van, csetlik- botlik, de mindig ott van körülöttünk, mindig tesz valami olyasmit, amiért nagyon szeretjük. A kadarka is kicsivel vékonyabb, mint a merlot vagy a kékfrankos, talán egy kicsit világosabb a színe, mint a többi nagy testű bornak, de ha a vendégeinknek megmondjuk, hogy mielőtt inni akarnak belőle, gyertya felé fordítsák a kelyhet és nézzék meg a színét, semmihez nem hasonlítható bíborvörös látvány fogadja őket. Fűszeres illata szintén egyedülálló, ha megtiszteljük azzal, hogy az őt megillető kehelybe öntjük, és odafigyelünk a hőmérsékletére, (16-18 fok) akkor a pörkölt fogyasztásakor csodálatos élvezetet ad nekünk.
Féltem a kadarkát a nemesítőktől! Angol telivér ló sem volt, hanem a legjobban futó lovakat keresztezték össze és mára a kinemesített fajta nem is hasonlít az ősökre. Én valószínű, hogy az ide behozott fajtával nőttem fel. Jó lenne, ha megmaradna az a könnyed, szép, fűszeres kadarka, amelyet a csongrádiak 5-600 éve őriznek. Van nekünk nagytestű vörösbort adó fajtánk elég, a kadarkát hagyjuk meg ilyen csodálatos szépnek, mint amilyen a kadarka!
Említettem hogy van jó pár ember, akik úgy gondolták pár évvel ezelőtt, hogy munkacsoportot hoznak létre (Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió munkacsoport) néven a kadarka megmentése érdekében. Kiskőrösön Csengődi Pisti nemzetközi kadarka versenyt rendez több mint 18 éve. Kósa Gyulát is említeni kell, mert ő volt az ötletgazda. Hálistennek a szekszárdiak, egriek, kunságiak, hajós-bajaiak, villányiak, ménesiek, szerémségiek is úgy gondolják mint mi, hogy a kadarka szőlő egyre inkább előtérbe kerül. 
Határon túl Balla Géza barátunk is igen kiváló (különleges) kadarkákat termel. Vajdaságban Dr. Tonkovics úr (most nála volt a Szent Orbán napi kadarka áldás) és komoly területekkel rendelkezik. Szeged-Csanádi Püspök Dr. Kis-Rigó László is úgy gondolta, mint a borászok, hogy az őt megillető helyre vissza kell tenni a kadarka bort. A Szent Orbán napján megáldott kadarkából egy palackot el szokott küldeni a pápának. Keresztes Jóska barátunkat utoljára említem, ő fogja össze a mai napig ezt az egészet! Elnézést kérek mindazoktól, akiket név szerint nem említettem, de már hálistennek olyan sokan vagyunk, hogy nem győzném a neveket felsorolni, természetesen a média is rengeteget tesz a kadarkáért!
Gulyás Ferenc
DKMT elnöke
a Kadarka Szalonon elhangzott előadása
 Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.