Címlap Címlap
Köszöntjük weblapunkon
 

KADARKÁVAL SZENT IVÁN ÉJJELÉN


Aki itt volt, jól érezte magát. Várjuk feltétlenül a jövő évi Szalonban. Akik pedig nem tudtak eljönni, feltétlenül tervezzék be a naptárukba a jövő évi Kadarka Szalont.

Meghitt, családias hangulat, harmincféle kadarka a fehértől a rozén, silleren át a vörös kadarkáig - mindez komoly kadarkakínálatot reprezentált. Az idei év újdonsága volt, hogy Kárpát-medencei borászok is bemutatkoztak nemcsak kadarka borokkal.

Éjfélkor a Magyar Bor és Pezsgő Napja zárókoccintására is sor került a Szalon előtti téren: a magyar borkultúráért!

 

 


 

Élmény a palackban – Töltse a Szent Iván éjszakát a Kadarka Szalonban! 8. alkalommal várjuk a minőségi kadarka borok kedvelőit a Vajdahunyadvárban június 24-én délután 4 órától.

Szent Iván éjszakáján a Városliget szívében, a történelmi falak között ismét kigyúlnak a Kadarka Szalon fényei, s az ünneplőbe öltözött román kori kerengőben kezdődik a hagyományos éves reprezentatív kadarka-bemutató a Múzeumok Éjszakáján. A történelmi falak között az év legszebb kadarkáit kóstolhatják a borbarátok. Kadarkát termő és termelő borvidékeink - a Csongrádi, az Egri, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Szekszárdi, a Villányi borvidék borait, valamint határon túli kadarkákat is kóstolhat (pl. Ménes, Szerémség) a közönség.

Az idei év meglepetése, hogy több Kárpát-medencei borászat is bemutatkozik a Kadarka Szalon vendégeként.

Idén is számos borászat mutatja be szebbnél szebb kadarka borait az igényes borok kedvelőinek. A történelmi környezet ezúttal is a minőség szolgálatában áll.

Arra számítunk, hogy a borászok többen személyesen is megjelennek majd rendezvényünkön.

Ha szeretne egy jót koccintani baráti társaságával, feltétlenül keresse fel a Kadarka Szalont, melyre egy évben csak egyszer van lehetősége.

A rendezvényre a Múzeumok Éjszakája belépőjének megváltásával lehet belépni, a kóstolás pedig a helyszínen váltott kóstolójegyekkel történik.

Az esemény szakmai támogatója a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Figyelje honlapunkat és facebook oldalunkat, hogy a résztvevő pincészetekről tájékozódni tudjon.

 

 

Kunság: borok, verseny, kadarka

19. Kunsági Borvidéki Borverseny

Kiskunhalas, 2017. május 11.

 

A friss, illatos fehérborok most is viszik a prímet…

 

Május 11-én rendezték a 19. Kunsági Borvidéki Borversenyt Kiskunhalason a Csipke Hotelban.

Az idei évben 171 mintával versenyeztek a borászatok. Ebből 106 fehér, 32 rozé, 29 vörös és 4 pezsgő vett részt a megmérettetésen. Száz pontos rendszerben, öt bizottságban és csúcsbizottság bekapcsolásával bírálták el a borokat. Kiváló körülmények között, megszokottan jó hangulatban zajlott a verseny, melyet Sztanev Bertalan, az FM Eredetvédelmi főosztálya osztályvezetőjének elnöklésével bonyolítottak le. Az eredményhirdetésre a május 30-i küldöttgyűlésen kerül majd sor.

A fehér borok voltak többségben, amit a díjazás is híven tükrözött. A viszonylag szűk körű vörös boros táborban a kadarkák meglepő módon mérsékelten szerepeltek: legjobban a Dimenzió Borászat kadarkája végzett, ezüstöt hozhatott el, miként kis pontkülönbséggel az Akker Plusz kadarkája is.

 A legeredményesebben szereplő négy-négy Bács-Kiskun megyei bor részt vesz majd a Megye Bora válogatáson, melyet május 26-án tartanak Baján.

A hagyományoknak megfelelően a legeredményesebb négy-négy fehér, rozés és vörösbor a Kunsági Top 12 válogatást adja majd.

Az eredmények itt megtalálhatók: http://www.kunsagiborvidek.hu/images/sigplus/2017/eredm.pdf

 

  

 

 JÓ HÍRÉT A KADARKÁNAK 
 
 

 

22. alkalommal rendezték meg Kiskőrösön a Kadarka Nemzetközi Borversenyt. A kadarkát kedvelők számára nem kell bemutatni ezt az eseményt, hiszen a legnagyobb múltra tekinthet vissza azon események sorában, melyek a kadarka szőlőfajta és bor népszerűsítését tűzték ki célul. Az eseménynek ezúttal is az István Borház adott otthont, professzionálisan szervezve a vendégek fogadását és a borbírálatot egyaránt. Beküldött mintákban ezúttal sem volt hiány, bár a számuk a tavalyi mennyiséget nem érte el. A versenyre a termelők 92 borral neveztek be kadarka és kadarka cuvée kategóriában fehér, rozé, siller és vörös borokkal. Összességében 75 tiszta kadarka érkezett. A megmérettetés nemzetköziségét jól bizonyította a Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről érkezett határon túli borászatok jelenléte.

A rendezvény szakmai színvonalát, presztizsét mutatja, hogy nagyon sok borász személyesen is eljött a megmérettetésre. Az esemény szakmai fővédnöke Mészáros Pál, a 2016. Év Bortermelője és a Magyarország legszebb szőlőbirtokának tulajdonosa, a Kadarka Szalon törzstagja volt. A zsűri és a csúcsbizottság elnökeként Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke felügyelte a három bizottság munkáját.

Hogyan tovább Kadarka? 

Ezzel a címmel, a hagyományoknak megfelelően a borbírálattal egy időben a kadarka népszerűsítése, jövője mellett hitet tevő borászok és más szakemberek részvételével került sor egy kerekasztal megbeszélésére Viniczai Sándor szakújságíró vezetésével. Milyen is az igazi kadarka? Hogyan lehetne leírni, pozícionálni a kadarka bort? Ezek a kérdéseket ismét körbe jártuk. Mindig közelebb jutunk egy kicsit a megoldáshoz, bár nehezíti a dolgunkat, hogy mennyire sok arca is van a kadarkának. A kadarka, mint szőlőfajta gondozásának nehézségei, „szeszélyei”, a legújabb klón-specifikációk, az ültetvények felépítése, metszési módszerek, és más szakmai kérdések mellett a résztvevők áttekintették a népszerűsítést lehetővé tevő rendezvények, programok lehetőségeit, s a gasztronómiában, vendéglátásban történő „hatékonyabb” bemutatkozás, felhasználás feltételeit. Ez utóbbira a Magyar Sommelier Szövetség képviselőjétől javaslat is érkezett egy ebből a célból történő összevetésre. A Kadarka Szalon is bemutatkozott, kiemelve azokat a lehetőségeket, értékeket, melyek mentén a következő Szalont szervezzük június 24-én a Vajdahunyadvárban, a Múzeumok Éjszakája, valamint a Magyar Bor és Pezsgő Napja kitűntetett eseményeként.

A verseny nagydíját a Borka Pincészet 2015. évi Sikósi Kadarkája nyerte a Villányi borvidékről, a második helyezett a Halmosi Pincészet 2013-as Szekszárdi Kadarkája, míg a harmadik a Besenyei Borház egri Kadarka bora lett. A Kadarka Kör különdíját a Besenyei Borház Kadarka bora kapta. Az István Borház különdíjjal jutalmazta a legszebb cuveét-t, melyet Toronyi György Szekszárdi Zweigelt-Kékfrankos-Kadarka bora érdemelt ki.

 
 
« ElsőElőző123456KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 6

Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.